Stresser vandlopperne, får det derfor konsekvenser op igennem fødekæden – helt op til toprovdyr som bl.a. mennesket. Én stressfaktor kan være et problem. Men hvad sker der, hvis man har tre stressfaktorer? Svaret kom i en
artikel tidligere i 2024.
En nøgleart som bindeled mellem planter og dyr
Havets planteplankton er storforbruger af CO2, som gennem fotosyntesen producerer halvdelen af jordens ilt og samtidig binder kulstof i kemiske forbindelser, som udgør deres væv. En slags havets pendant til regnskovenes træer. Så den kulstofproduktion, algerne laver, kommer resten af fødekæden til gode. Torkel Gissel Nielsen er professor på DTU Aqua, hvor han og hans team har forsket i især de arktiske vandlopper i mange år. Han uddyber om vandloppernes rolle som nøglegruppe i fødekæden:
”For at planktonalgerne kan udnyttes, må de blive ædt af nogle, der kan bruge og omdanne den energi, der ligger i algernes organiske stof. Det er her, vandlopperne kommer ind i billedet og får en central rolle som nøgleart. De lever af algerne. Vandlopperne ædes så af fiskeynglen, for stort set alle fiskearters yngel lever af vandlopperne. Man kan sige, at hvor der er mange vandlopper, er der også mange fisk.”
Noget som er nok så vigtigt for Grønlands økonomi og samfund.
Vandlopperne har dog også en anden rolle, nemlig som en biologisk kulstofpumpe. Her bringer de CO2 ned i dybhavet, så det forsvinder fra overfladen. Torkel Gissel Nielsen forklarer:
”De alger, de ikke fordøjer, falder ned som afføring på bunden af havet. Så dels har vandlopperne selv forbrugt noget af den CO2, der er opløst i havet, men der er også bundet CO2 i afføringen. Noget af det bliver ædt af bunddyrene, andet bliver begravet nede i havbunden.”
”Der er også nogle af vandlopperne, der vandrer op og ned i vandsøjlen, afhængig af årstiden og lyset. I de mørke vintre overvintrer de nær havbunden, hvor de forbruger deres oplagrede fedt, som omdannes til CO2, der så bliver i dybhavet i mange år.”
Vandlopperne er derfor en nøgleart, der energimæssigt er det afgørende bindeled mellem planter og dyr. Derfor er det ikke godt, hvis de små dyr bliver stressede.