Havpattedyr

Nyfødte grønlandshvaler vækker håb

I 2022 blev der observeret to hunner med hver deres kalve. Det tyder iflg. forskere på, at bestanden af den truede østgrønlandske grønlandshval kan være på vej op.

To grønlandshvaler i Østgrønland i 2022, mor og kalv (foto: B. Jóhannesson).
To grønlandshvaler i Østgrønland i 2022, mor og kalv (foto: B. Jóhannesson).
Grønlandshval ud for Disko Øen (arkivfoto: Uffe Wilken).
Grønlandshval ud for Disko Øen (arkivfoto: Uffe Wilken).

”Grønlandshvalen er et af de bedst varmeisolerede dyr i Arktis, så for at den ikke skal koge i sit eget spæk, foretrækker den koldt vand. De er meget fleksible i deres adfærd, så de kunne sikkert godt finde på at flytte sig mere nordpå. Jeg er mere bekymret for narhvalerne, som har denne her ”S-togs adfærd” – de flytter sig kun frem og tilbage langs veletablerede ruter, så hvor gode vil de være til at tilpasse sig et nyt klima?”

Og så er der spørgsmålet om grønlandshvalens føde – vandlopperne. Flytter de med nordpå? Her nævner Outi Tervo nye undersøgelser fra Vestgrønland:

”Disko Bugt er interessant, fordi området ligger mellem Lavarktis og Højarktis, hvor man først antager at se ændringer i økosystemerne på grund af klimaændringerne. For eksempel har det marine økosystem ændret sig, så balancen mellem koldt- og varmtvandsvandlopper nu er tippet over til fordel for de sidste. Ikke et problem som sådan, for grønlandshvalen kan godt æde varmtvandsvandloppen. Men de skal æde mere for at blive mætte, fordi de nye vandlopper har mindre fedtindhold. Det betyder, at de skal arbejde mere for føden.”

Fakta

Med sine 50 tons er grønlandshvalen (Balaena mysticetus) en af de tungeste hvaler og et af de tungeste dyr, der nogensinde har eksisteret.

Grønlandshvalen kan blive op til 18 m lang og er forholdsvis kortere og tykkere end andre hvaler i samme vægtklasse. Bortset fra den hvide underkæbe er grønlandshvalen helt sort, men efterhånden som grønlandshvalen ældes, bliver også haleroden og selve halen mere og mere hvid.

Grønlandshvalen er en bardehval, dvs. den har ikke tænder, men barder – lange hornplader, som sidder i overmunden og bruges til at filtrere dyreplankton fra havvandet.

Kilde: Pinngortitaleriffik (Grønlands Naturinstitut)

Satellitmærkning af grønlandshvaler, Disko Bugt (arkivfoto: Uffe Wilken).
Satellitmærkning af grønlandshvaler, Disko Bugt (arkivfoto: Uffe Wilken).