Faktaboks: Danske ålegræsundersøgelser
Dorte Krause-Jensen uddyber om danske ålegræsundersøgelser gennem mere end 100 år:
”Vi har opgørelser fra marinbiologer omkring år 1900, som havde stort fokus på ålegræs. De mente, at de vidt udbredte enge var grundlag for alt liv i havet omkring Danmark. Derfor satte de sig for at kortlægge ålegræsset. De lavede kort og undersøgte, hvor dybt ålegræsset voksede, og hvor hurtig væksten var, og de dokumenterede meget kraftige bestande fx i Limfjorden, der nærmest var ålegræsjungler. Det var ikke så mærkeligt, at de fokuserede på ålegræsset, fordi det var så iøjnefaldende.”
”I årtierne efter 30’erne og ålegræssygen var der også fokus på, hvordan det gik. Biologerne lavede en kortlægning i 1933 og i 1941, hvor de kunne se, at der kun var ålegræs tilbage i de sydlige danske farvande. Derefter bliver det mere sparsomt fra de forskellige lokaliteter mht. opdateringer. Gennem 40’erne, 50’erne og 60’erne kom bestandene tilbage i en vis udstrækning, men ikke så dybt som de voksede tidligere. Eutrofieringen af havet var taget til og toppede i 80’erne, og nogen steder trawlede man også havbunden.”
”Vi har lavet en historisk gennemgang, hvor vi har kigget på presfaktorer gennem det seneste århundrede. Vi kan se, at den helt store synder er eutrofieringen, som både fører til dårlige lysforhold og blød havbund, hvor ålegræsset ikke kan fæste.”