Inspirationsspørgsmål til skoleelever
1. Hvad kan der ske, hvis klimaforandringerne påvirker hvalernes føde (fx plankton)?
2. Hvad er en kvote, og hvorfor har man kvoter på fx hvaler?
OD
Pukkelhvalerne i Nuup Kangerlua er eftertragtede – af turister, operatører og fangere. Det har tidligere skabt konflikter, men noget tyder på, at konflikterne er på vej til at være fortid.
Pukkelhvalerne har stort set samme adfærd som turisterne omkring Nuuk. Begge begynder at ankomme om foråret, bliver der i løbet af sommeren, og forlader fjorden igen i efteråret. Hvor turisterne kommer til Grønland for bl.a. at se hvalerne, kommer hvalerne for at æde. De tilbringer vinterne i Karibien for at føde deres unger, og sætter så kursen nordpå om foråret for at jagte lodder (ammasætter), sild og små krebsdyr i Vestgrønland. Nogle af hvalerne bliver i fjorden, andre fortsætter længere op langs kysten til Diskobugt. Biologen Malene Simon Hegelund fra Pinngortitaleriffik (Grønlands Klimaforskningscenter ved Grønlands Naturinstitut) forklarer:
”Det tyder på, at grunden til at hvalerne kommer tilbage til det samme sted år efter år for at æde, er noget de så at sige får ind med modermælken – dvs de lærer ruten fra deres mødre. Og hvis der fortsat er føde, bliver de ved med at holde fast i de kendte områder og bliver stedtro. Det er ofte de samme hvaler, der kommer op langs den vestgrønlandske kyst. Nogle af dem kommer ind i Nuup Kangerlua over en periode på måske 20 år. En del af hvalerne bliver her måske hele sommeren, andre fortsætter til andre fjorde efter et kort ophold.”
Om udfordringen for de stedtro hvaler fortæller Malene Simon Hegelund:
”I vores undersøgelser i 00’erne kunne vi se, at ud af 76 hvalobservationer var halvdelen af dem de samme seks hvaler – dvs. de seks hvaler var stedtro”.
På spørgsmålet, om ikke de stedtro hvaler så er oplagte at jage, siger Malene Simon Hegelund:
”Jo, det var også det, der skete. Men det medførte, at hvalfangst inde i fjorden blev forbudt. Så nu håber vi, at vi får stedtro hvaler tilbage i fjorden, for bestanden har det rigtig fint.”
De hvaler, der vælger at blive i fjorden, må så finde sig i at få stor opmærksomhed – og måske blive stressede."
Pukkelhvalerne opholder sig kun kort tid i Nuup Kangerlua for at æde, så fred og ro er nødvendigt, hvis de skal have energi både til rejsen tilbage til Karibien og til at kunne få unger. For nogle år siden var det et problem, at også mange private både sejlede ud, kom tæt på og stressede hvalerne. Deres svømmehastighed blev forøget og dykketiden forkortet med det resultat, at der både blev kortere tid til fødesøgning, og at hvalerne brugte mere energi.
Så på opfordring fra turistoperatørerne undersøgte forskerne hvalernes adfærd og formulerede derpå i 2011 nogle retningslinjer for adfærd i fjorden. Malene Simon Hegelund fortæller.
”Vi foreslog, at sejlerne sætter farten ned, så man undgår at båden skaber en hækbølge, hvis man er inden for 500 m af hvalen. At man undgår at sejle mod hvalen direkte for- eller bagfra. Og at man ikke sejler aktivt indenfor 50 m af hvalen, dvs. sætter motoren i tomgang eller slukker den. Retningslinjerne blev faktisk overholdt, men der er gået en del år siden, og efter coronaen er der kommet andre operatører til, hvor nogle, men ikke alle, overholder retningslinjerne. Men måske kender de ikke til retningslinjerne. Det er især, når de store krydstogtskibe kommer til byen. Så sejler 5-7 motorbåde i pendulfart mellem skibene og hvalerne.”
”Derfor indleder jeg senere på året et samarbejde med Visit Greenland om at få snakket med operatørerne om, hvad det betyder, når man sejler tæt på hvalerne.”
Grønland satser på at øge turismen, og på Visit Greenlands hjemmeside bliver hvalsafarier da også promoveret. Men hvor vigtig er hvalturisme for Grønland?
På spørgsmålet om, hvor mange operatører der er i Nuuk, og om de skal have specielle tilladelser, svarer Anne Nivíka Grødem:
”I Nuuk-området er der flere både, der tilbyder hvalsafarier, men vi har ikke det nøjagtige antal, da det varierer afhængigt af sæsonen og efterspørgslen. For at arrangere ture på havet, kræves der specifikke tilladelser fra søfartsstyrelsen for at sikre sikkerheden ombord. Pinngortitaleriffik har udarbejdet retningslinjer for hvalsafari, som Visit Greenland jævnligt oplyser om.”
Inspirationsspørgsmål til skoleelever
1. Hvad kan der ske, hvis klimaforandringerne påvirker hvalernes føde (fx plankton)?
2. Hvad er en kvote, og hvorfor har man kvoter på fx hvaler?