Simpelt liv ja; avanceret liv måske
I en artikel fra april i år har mikrobiologer for første gang detaljeret analyseret hvilke typer højere organismer som fx alger og svampe, der har efterladt DNA inde i søjlerne. Mariane Schmidt Thøgersen fra Aarhus Universitet var førsteforfatter på artiklen, og hun forklarer:
”Langt de fleste organismer er mikroskopiske, så de kan sagtens have boet inde i søjlernes porer og hulrum. Vi har tidligere undersøgt DNA fra prokaryoter som fx bakterier og fundet DNA fra bakterier, der er tolerante over for både meget høj pH og lav temperatur, noget der jo tyder på at bakterierne lever og trives inde i søjlernes særlige miljø.”
”Fra de samme prøver har vi så undersøgt for eukaryot DNA, altså DNA fra mere komplicerede livsformer, men her bliver tingene noget mere komplicerede. De databaser, vi bruger for at identificere organismerne, er ikke lige så omfattende, når det gælder eukaryoter, som når det gælder prokaryoter. DNA fra langt de fleste eukaryoter er kun klassificeret på et meget overordnet niveau.”
”Men det er jo nærliggende at tro, at når det er veldokumenteret, at der lever organismer som bakterier inde i søjlerne, så kunne den DNA, vi finder fra de højere organismer, også være fra eukaryote organismer, der har tilpasset sig et kradst miljø. Vi ved det bare ikke. Måske er de eukaryote DNA-stumper blot transporteret med havvandet eller kildevandet ind i søjlerne og er blevet indkapslet der”.
”Skulle der dukke en zoolog op og spørge, om det ville være et godt projekt at kigge efter eukaryoter inde i søjlerne, så ville jeg sige ja. For der er jo påvist DNA – jeg kan bare ikke garantere, at det stammer fra levende organismer. Man må sige, at en stor del af det liv, der findes derinde, i hvert fald ikke er beslægtet med kendt liv. Man kan ikke sige, at det er totalt ukendt, for vi kan jo godt se, at det her er DNA fra en svamp, en dinoflagellat eller en grønalge. Men det er ikke nært beslægtet med noget, vi kender i forvejen.”