Opgave ålegræs

Den danske udbredelse af ålegræs.

Ålegræs på det lave vand ud for Als, som ligger på kysten nord for Mariager Fjord. Her vokser ålegræsset i bestande på lavt vand indenfor en sandrevle (foto: Dorte Krause-Jensen).

Læs først artiklen: ”Ålegræs – fra grønne strå til blåt kulstof”.

Forskere har undersøgt den historiske udvikling af ålegræs-udbredelsen i Danmark i perioden fra 1880 til 2020. Nogle af deres data kan ses i figur 1 (kilde: Krause-Jensen, D., Duarte, C. M., Sand-Jensen, K., & Carstensen, J. (2021). Century-long records reveal shifting challenges to seagrass recovery. Global Change Biology, 27(3), 563-575.

1.     Analyser den historiske udvikling der fremgår af figur 1, og forklar hvorfor der er forskel på, hvor stor havdybde man kan finde ålegræs på i forskellige havområder af Danmark.

Figur 1. De blå linjer viser udviklingen i sigtdybde (=Secchidybde) i perioden fra 1880-2020 i forskellige områder af de danske farvande. De grønne linjer viser den maksimale havdybde med fund af ålegræs i de samme havområder og tidsperiode. Blå skygge/stiplede grønne linjer viser 95% konfidensinterval. På Danmarkskortet i midten kan områdernes geografiske placering ses. Efter områdets navn indikerer cirkler omfanget af trawling (mussel trawling = muslingetrawling). Trawling skaber uklart vand på grund af sediment der hvirvles op.

Artiklen omtaler at en af de vigtigste årsager til at den danske population af ålegræs er blevet mindre siden 1930’erne er stigende eutrofiering.

2.     Forklar hvorfor eutrofiering mindsker udbredelsen af ålegræs. Inddrag figur 2.

Figur 2. Effekten af eutrofiering på ålegræs. Foto: Peter Bondo Christensen.

3.     Analyser figur 3 og giv en mulig forklaring på, at dybdegrænsen for fund af ålegræs er lavere i dag end for hundrede år siden.
 
Undersøgelser tyder på at ålegræs har en positiv indflydelse på carbonkredsløbet (kulstofkredsløbet) idet ålegræs fjerner carbon fra havvandet og deponerer det i havbunden.

4.     Skriv en kort faglig tekst der beskriver de processer i ålegræs og i ålegræs-områderne der er ansvarlige for at der fjernes carbon fra havvandet og at der deponeres carbon i havbunden.
5.     Vurder på baggrund af faglig viden og artiklen om ålegræs, om udplantning af ålegræs vil være gavnligt for miljøet.

Figur 3: a) EDL= Dybdegrænse for fund af ålegræs i åbent hav eller fjorde (=estuaries) b) SD=Secchidybde og c) udledning af nitrogen fra landjorden. Kilde: Krause-Jensen, D., Duarte, C. M., Sand-Jensen, K., & Carstensen, J. (2021). Century-long records reveal shifting challenges to seagrass recovery. Global Change Biology, 27(3), 563-575. https://doi.org/10.1111/gcb.15440